A la primavera trobem múrgoles, moixernons i carreretes; al final de l’estiu, els bolets primerencs de boscos de pi alpí, com rossinyols, rovellons i ceps, i ja ben entrada la tardor, llenegues, ous de reig, fredolics, camagrocs, carlets o trompetes de la mort.
Dels Pirineus a l’Ebre, qualsevol zona de bosc o de muntanya pot ser bona per collir bolets, però n’hi ha algunes, com el Berguedà, on l’ambient boletaire està assegurat. A Berga i a Guardiola de Berguedà es fan jornades dedicades al bolet, com la Festa del Bolet, que se celebra a començament d’octubre a la ciutat de Berga. Per tastar-los, es pot anar a algun restaurant de Berga, una de les capitals micològiques de Catalunya, juntament amb el Parc Natural del Montseny i la Serra de Marina.
A la Cerdanya també hi ha diversos establiments on es poden tastar o comprar bolets, especialment als pobles de Ger i Bor. Si passem al Pallars, les valls, els boscos espessos i els paisatges de muntanya garanteixen trobar-hi bolets. Els boscos d’Arós o de Virós, al Pallars Sobirà, o les zones forestals de Salàs de Pallars, al Pallars Jussà, són bons llocs per anar-ne a buscar. També ho és la Vall de Boí o altres zones muntanyoses de Catalunya, com ara el Montseny o les muntanyes de Prades.