Segons el president de la DO, Jaume Domènech, “aquestes varietats són l’essència dels nostres vins, no només per la qualitat que aporten sinó també per la singularitat que transmeten”
La Denominació d’Origen Montsant crearà un segell de qualitat per als vins monovarietals 100% de garnatxa (de varietats negres) i de carinyena. El segell, que distingirà els productes elaborats íntegrament amb alguna de les varietats autòctones, serà aval també que aquests vins han obtingut les màximes puntuacions atorgades pel panell de tast de la DO.
Amb aquesta iniciativa, Montsant referma el seu compromís amb les varietats autòctones, que segons el president de la DO, Jaume Domènech, “són l’essència dels nostres vins, no només per la qualitat que aporten sinó també per la singularitat que transmeten”.
La voluntat de la DO Montsant de crear aquest segell distintiu de qualitat ve de lluny, tot i que ha fructificat finalment durant aquest any. Segons el president, Jaume Domènech, “era un pas lògic i una aposta que calia fer tenint en compte que garnatxa i carinyena suposen els 65% de les varietats negres de la DO i que hi ha una tendència en alguns dels nostres cellers a elaborar monovarietals 100%”.
Com bé afirma Domènech, a la DO Montsant els vins monovarietals no són cap novetat. De fet, alguns dels grans vins de la DO responen a aquesta característica, són vins que han seduït i convençut experts estrangers, espanyols i catalans de la talla de Parker, Peñín o la Guia de Vins.
Garnatxa i carinyena, omnipresents i diferents
Ambdues varietats es troben presents a tot el territori que avarca la DO Montsant, però cal tenir en compte que presenten característiques i singularitats pròpies en funció de cada zona. De fet, la garnatxa i la carinyena, per la seva representativitat a la DO, són les varietats en les que se sustenta l’estudi de zonificació endegat l’any 2008 i que hores d’ara es troba en la fase final.
En una primera diagnosi es va segmentar el territori de la DO Montsant en 9 zones homogènies, i per mitjà de la caracterització agronòmica i enològica s’està validant que aquesta divisió és correcta.
L’objectiu final de l’estudi, en el que col·laboren DO Montsant i INCAVI, és poder establir un vincle entre el vi –especialment de les varietats de garnatxa i carinyena- i el territori. Això implicaria refermar la identitat que sempre ha defensat la DO i poder explotar millor el potencial vitícola de cada varietat en funció de la zona.
Font: delCamp.cat