La gran majoria de la producció de vins de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat, fins a un 80%, es destina a l’exportació. El seu principal mercat, en quantitat, és Estats Units, mentre que en volum econòmic, Suïssa passa per davant. Així ho ha exposat el president del Consell Regulador, Salus Álvarez, que ha reconegut que «és una llàstima» que Catalunya no sigui el seu primer comprador. «Farem l’esforç d’apropar-nos-hi», ha assegurat, però a la vegada ha demanat «un gest» del mercat local per reconèixer el seu producte. La verema d’aquest 2015 tot just acaba de començar, amb una previsió que la collita pugui arribar als sis milions de quilos d’un raïm de qualitat «excepcional».
Europa, i concretament Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda, són els principals compradors de vins de la DOQ Priorat, a més d’Estats Units i Canadà. Ara també estan entrant a Mèxic i altres països de l’Amèrica Central, així com al Japó, Corea del Sud o la Xina. Aquests mercats «cada vegada estan apreciant més els vins del Priorat, comencem a ser més coneguts», ha indicat Salus Álvarez, «i cada vegada tenim més relació comercial amb ells».
Davant d’aquesta situació, en què tan sols un 20% de la producció es destina al mercat local, Álvarez ha manifestat la seva intenció d’acostar-se al client català. «Ens agradaria tenir una mica més de relació comercial a Catalunya», ha dit, que es reconegués «l’esforç que fem de tirar endavant una comarca complexa», al mateix temps que es valorés «la qualitat dels nostres productes». En aquesta línia, ha expressat el seu desig que Catalunya acabés esdevenint «el nostre primer comprador».
Un exemple d’internacionalització la trobem al celler de l’Encastell de Porrera, propietat de Raimon Castellví, que exporta entre el 90 i el 95% de la seva producció. Es tracta d’un celler que treballa amb vuit hectàrees pròpies de vinya i que elabora unes 25.000 ampolles. Els seus vins es poden adquirir a Suïssa, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Estats Units, Mèxic o Brasil.
Precisament el seu distribuïdor a Mèxic, Josep Carbonell -un català establert allà-, ha volgut veure ‘in situ’ com s’està desenvolupant la verema. Carbonell, que s’ha definit com un «fanàtic» dels vins del Priorat, ha explicat que va conèixer als Estats Units els productes de Castellví. «Em van agradar molt», ha reconegut, «i des de fa dos anys li estem comprant per distribuir a Cancún».
Sis milions de quilos de raïm de qualitat «excepcional»
Aquests dies comença el gruix de la verema a la DOQ Priorat, que actualment aplega 103 cellers, amb més de 500 viticultors que conreen unes 1.800 hectàrees de vinya -principalment de varietats negres-. Per aquest 2015 es preveu una collita lleugerament superior a la de l’any passat, ja que es podria arribar als sis milions de quilos, i Salus Álvarez ha destacat que s’espera una qualitat “excepcional”.
El president del Consell Regulador de la DOQ ha exposat que busquen «el moment òptim de maduresa» del raïm, motiu pel qual la verema s’inicia «molt espaiadament» a partir de primers de setembre i s’allarga fins a finals del mes d’octubre. Per anar bé, ha incidit, caldria que durant aquest període fes un temps amb vent sec, una mica d’insolació i poca humitat.
Durant l’any, la climatologia ha afavorit especialment la vinya, ha manifestat Álvarez. I és que la calor alta de maig i juny va ajudar la planta a «vegetar molt ràpidament», mentre que les temperatures més baixes del mes d’agost i la poca pluja que ha caigut -que ha estat suficient, però, perquè els ceps retinguessin bé l’aigua- han fet que els raïms estiguin «ben madurs».
Font: PrioratDiari