Els cellers del Bages són majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins.
Actualment hi ha 11 cellers adscrits a la D.O. Pla de Bages: Masies d’Avinyó (Abadal), Celler Solergibert, Caves Gibert, Celler Coop. d’Artés, Mas de St. Iscle, Jaumandreu, Celler el Molí, Celler Coop. de Salelles, Oller del Mas, Fargas Fargas, Vins Grau.
Tots els cellers del Bages tenen vinyes pròpies, així els vins del Bages, ofereixen diferents variades expressions de la nostra terra i la gent que la treballa.
Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l’utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del conreu de vinya, es van aixecar moltes d’aquestes barraques, de les què en resten al voltat de 4000, la majoria molt ben conservades.
Les característiques del sòl i el clima del Bages, donen com a fruit uns vins amb molta frescor, d’amable concentració i amb bona capacitat per envellir.
La varietat de raïm autòctona de la comarca és la Picapoll, que dóna un vi blanc afruitat, d’aroma fresc, d’esplèndida textura i personalitat. Aquest raïm ha esdevingut símbol d’identitat del Bages ja que és l’únic lloc d’Espanya on es conrea aquesta preuada varietat. Pel què fa als raïms negres, també s’estan recuperant les varietats autòctones Picapoll negre, Sumoll i Mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona.
Les altres varietats que s’hi conreen són: Macabeu, Perellada, Chardonnay, Sauvignon blanc i Gewürztraminer per a blancs, i Garnatxa, Ull de Llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc i Syrah per a negres.
Consell Regulador de la DO. Pla de Bages
Web: www.dopladebages.com