La Denominació d’Origen Qualificada Priorat és l’única denominació d’origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat.
L’àrea de la denominació comprèn els municipis de: Bellmunt del Priorat, Falset (parcialment), Gratallops, el Lloar, el Molar (parcialment), la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa.
El tret característic de la denominació és el sòl de llicorella, una pedra de tipus pissarra, gris i aspre. La geografia és abrupta, amb pendents tan pronunciats que cal construir-hi terrasses per al conreu de la vinya. La insolació és alta, la pluviositat és escassa i l’oscil·lació tèrmica pot arribar als vint graus. Aquestes condicions geogràfiques i climàtiques provoquen uns rendiments de raïm molt baixos que donen al vi una personalitat molt singular.
Història
El conreu de la vinya i les tècniques d’elaboració del vi van ser introduïdes en aquesta zona al segle XII pels monjos de la cartoixa d’Escaladei, procedents de la Provença.
La tradició vitivinícola s’ha mantingut al llarg de generacions, però va ser l’arribada d’enòlegs i cellers forans a la segona meitat del segle XX que van fer de revulsiu per l’elaboració de vins de qualitat
El 1932 ja es va reconèixer el Priorat com a zona vitivinícola a protegir. El 1954 es va aprovar el primer reglament de la DO Priorat. La seu del Consell Regulador es va establir a Reus fins que el 1999 es va traslladar a Torroja del Priorat. L’any 2000 l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) va aprovar l’atorgament de Denominació d’Origen Qualificada reconeixent la qualitat i la especificitat adquirida pels seus vins.
Vinificació
Els vins del Priorat es caracteritzen per procedir d’una verema de rendiments molt baixos i per passar una fermentació llarga i una maceració completa. Els principals vins que s’hi elaboren són els negres (amb molt de cos, densos, persistents), a partir de les varietats carinyena (la varietat que més personalitat aporta als vins d’aquesta DOQ), garnatxa negra i peluda, i en menor mesura, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Els vins blancs (de producció més limitada, madurs i penetrants) s’elaboren amb les varietats garnatxa blanca, macabeu i pedro ximénez. També s’hi fan rosats de garnatxa negra, secs o semisecs; vins rancis de color daurat i càlids al paladar; i vins generosos i dolços. Els vins sotmesos a criança han d’estar-ho durant dos anys, almenys un dels quals ha de ser en envàs de roure, mentre que els rancis passen, almenys, quatre anys en envàs de roure. La superfície conreada ocupa 1600 ha i genera 15000 hl de vi.
L’exportació principal és als Estats Units, seguit de Suïssa.
Consell Regulador de la DOQ. Priorat
Web: www.doqpriorat.org