El Cacau del Collaret és un producte tradicional i autòcton, que als anys seixanta ocupava més de 700 Ha als termes municipals de Benifaió i Alginet (La Ribera).
A partir dels anys seixanta, la producció de varietats de cacau més agressives es van introduir a països com Filipines, Xina, Japó i zones com el Nord d’Àfrica, el Sud-est Asiàtic i la costa est d’Austràlia. L’entrada d’aquests productors al mercat, va crear una competència amb la qual el producte valencià no podia competir, el que va provocar la seua davallada.
Fa pocs anys, quan aquesta varietat autòctona pràcticament es donava per perduda, es va recuperar el seu cultiu a la zona històricament productora a pobles com: Almussafes, Alginet, Benifaió, Silla i Sollana. La seua recuperació ha estat possible gràcies a l’ajuda d’ajuntaments, de l’organització internacional Slow Food i com no dels agricultors, ja que la recuperació d’aquest producte mai hauria estat possible sense la implicació personal d’aquests.
DESCRIPCIÓ
– Es tracta d’un cacau de dos grans per capella, aquesta d’uns 2,5 cm. de longitud, la capella és lleugerament rugosa i d’un color rogenc que adquireix de la terra on s’ha criat. El gra és proporcional a la capella, pel que ocupa pràcticament tot el seu interior.
PROPIETATS
– El seu sabor no és comparable al d’altres varietats, ja que és molt saborós i amb aromes de la terra on es cria.
– És tant saborós perquè té un 60% d’oli, mentre que altres varietats només en tenen un 40%, per aquest motiu era molt utilitzat per a produir oli.
– Estudis recents, han posat de manifest el gran interès d’aquest cultiu des del punt de vista dietètic pel seu alt contingut en greix i àcids grassos insaturats.
TOPONIMIA
– El seu nom esdevé perquè a la zona central, entre un gra i l’altre, hi ha una disminució del tamany, formant com un collar apretat. A la zona, la gent quan es refereix a aquesta varietat de cacau ho fa dient: “xe, cacau del terreno”.