S’inicia la cinquena campanya de promoció dels productes agroalimentaris catalans amb DOP i IGP.
La campanya està impulsada pel Departament d’Agricultura i Acció Rural, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, i la Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat (FCPAQ).
El proper 19 d’octubre començarà una campanya de promoció i difusió dels productes catalans amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP), realitzada pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i la Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat (FCPAQ).
Des de l’any 2005, la Generalitat de Catalunya realitza anualment i conjuntament amb la Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat una campanya de promoció i difusió dels productes catalans amb Denominació d’Origen Protegida i Indicació Geogràfica Protegida, en els principals mitjans de comunicació (televisió, radio i premsa escrita). L’objectiu de la campanya és donar a conèixer els productes agroalimentaris catalans amb DOP i IGP vinculats al territori, transmetre una imatge de Catalunya com a país d’origen de productes de qualitat i donar a conèixer la qualitat d’aquests productes i els seus avantatges des d’una vessant de producte català de qualitat molt arrelat amb el territori, de manera que alhora que fem difusió del producte d’alguna manera també estem fent difusió del seu origen.
Enguany la campanya es desenvoluparà des del 19 d’octubre fins al 6 de novembre. En televisió, es dedicarà una emissió del programa Cuines a cadascun dels productes que s’ha adherit a la campanya, a més de patrocinar durant les 3 setmanes que durarà la campanya aquest programa. En radio, s’emetran falques i microespais de 3 minuts, en 3 ràdios de més escoltades de Catalunya (Catalunya Radio, RAC1 i SER). I finalment com a novetat d’aquest any, el dia 15 de novembre es distribuirà amb el diari La Vanguardia un opuscle sobre aquests productes amb distintiu d’origen.
Aquestes actuacions s’emmarquen en la política de qualitat agroalimentària portada a terme per la Generalitat de Catalunya, basada en la competitivitat per la qualitat, que ha de contribuir a la territorialitat de les produccions, a la fixació de la població en el territori i a la redistribució de l’activitat econòmica.
Aquesta política de qualitat està basada en la diferenciació i en la promoció dels productes agroalimentaris catalans amb distintius d’origen i de qualitat, com ara el de Denominació d’Origen Protegida (DOP) i el d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). A Catalunya, existeixen actualment 19 productes amb DOP i IGP que s’agrupen de la següent manera:
* 8 DOP inscrites al registre comunitari (Arròs del Delta de l’Ebre, Avellana de Reus, Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, Oli del Baix Ebre-Montsià, Oli les Garrigues, Oli Siurana, i Oli de Terra Alta) i 3 reconegudes transitòriament (Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme, Oli de l’Empordà i Pera de Lleida).
* 7 IGP inscrites al registre comunitari (Calçot de Valls, Clementines de les Terres de l’Ebre, Llonganissa de Vic, Pollastre i Capó del Prat, Patates de Prades, Poma de Girona i Torró d’Agramunt) i una reconeguda transitòriament (Vedella dels Pirineus Catalans).
Els consumidors no sempre coneixen el significat d’aquests distintius i dels productes emparats per una DOP o IGP. Per aquest motiu, el DAR, el DIUE i la Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat, han arribat a un acord per a dur a terme conjuntament aquesta tasca de promoció i per donar la màxima difusió dels productes agroalimentaris catalans amb DOP i IGP.
El cost màxim de la campanya serà de 365.000 euros, dels quals la Generalitat aportarà un màxim de 300.000 euros i la Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat un màxim de 65.000 euros.