Les Terres de l’Ebre són una regió de Catalunya que aplega les seves comarques meridionals: el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. El seu accident geogràfic més característic és el curs baix del riu Ebre. En el Pla territorial general de Catalunya està definit com un dels set àmbits funcionals territorials.
Les localitats amb més habitants són (per nombre): Tortosa, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre (La Cava – Jesús i Maria) i Alcanar. Tenen un pes representatiu, també, Gandesa i Móra d’Ebre, com a capitals de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, respectivament, que són.
Les Terres de l’Ebre, juntament amb les zones del Maestrat i del Matarranya (entenent també com a tal els pobles catalanòfons de les comarques del Baix Aragó i del Baix Aragó-Casp), són zones de frontera amb un particular intercanvi humà.
Si us agrada la natura, a les Terres de l’Ebre hi trobareu platges extenses i tranquil·les, els espais verges del Parc Natural del Delta de l’Ebre o les muntanyes esquerpades del Parc Natural dels Ports. Si preferiu descobrir el patrimoni, podreu optar per visitar les pintures prehistòriques declarades Patrimoni de la Humanitat o fortificacions imponents construïdes per àrabs i templers. és conèixer la cultura popular, un passeig pels pobles mariners o per les viles de muntanya us ajudaran a copsar el caràcter de la gent.
Això només és un resum del gran potencial turístic que ofereixen les Terres de l’Ebre, el conjunt de quatre comarques situades a l’extrem sud de Catalunya. Tota aquesta diversitat d’espais permet que cada visitant, lluny de les aglomeracions i dels circuits turístics convencionals, esculli l’opció que més s’ajusta a les seves necessitats.
Les Terres de l’Ebre estan situades entre el mar mediterrani i els contraforts més meridionals de la serralada pre-litoral catalana. A més, les aigües tranquil·les de l’Ebre —el riu més cabalós de la península Ibèrica— modelen aquest territori i formen meandres que tranquil·lament el condueixen per la plana del delta fins arribar a la mar.
Precisament, el tram final de l’Ebre ha estat gresol de diverses cultures. I és que com a punt estratègic per al comerç —per l’entrada de productes des del mar cap a les terres més interiors de la península— ha captivat tot tipus de civilitzacions: els ibers, els romans, els àrabs, els jueus i els cristians hi van establir alguns dels enclavaments més importants. El pas de totes aquestes cultures ha deixat un important llegat que es fa notar en les tradicions populars, els monuments, la parla i, també, en el caràcter de la gent.
Tot aquest llegat natural i cultural enriqueix la visita a les Terres de l’Ebre i permet al turista descobrir els detalls que s’amaguen en el mosaic que dibuixen les quatre comarques més meridionals de Catalunya.
Més informació: www.terresdelebre.org